Fiskeolje reduserer risikoen for allergi hos nyfødte barn

fiskMens barn av foreldre uten allergi har 5-10 prosent risiko for å utvikle allergi, er risikoen 20 – 70 prosent for barn i allergifamilier. Allergi hos barn er derfor et stort problem.

Nå har forskere, under ledelse av lege Catrin Furuhjelm ved Linköbing Universitet i Sverige i en kontrollert undersøkelse vist at risikoen for å utvikle matvareallergi og eksem  kan reduseres markant ved at moren tar et daglig tilskudd av fiskeolje fra graviditetens 25. uke. Deltagerne i undersøkelsen var alle gravide med arvelig disposisjon for allergi. Den ene gruppen i studien tok hver dag 9 kapsler Bio-Marin.  Dette tilsvarer 2,7 g omega-3-fettsyrer daglig. Resultatet har vakt oppsikt i vitenskapelige kretser over hele verden, og Catrin Furuhjelm mottok Stora Barnmedicinpriset for sin forskning.

I undersøkelsen inngikk en placebogruppe som fikk soyaoljekapsler tilsvarende 2,8 g i døgnet. Etter første leveår utviklet ett barn av 52 i fiskeoljegruppen matvareallergi, mens 10 barn av 65 i soyaoljegruppen viste symptomer på allergi. Studien fastslo også at 4 av 52 barn i fiskeoljegruppen utviklet allergisk eksem, mot 15 av 63 i soyaoljegruppen. Forskerne konkluderte med at mors inntak av fiskeolje gjorde barnas immunsystem mer avbalansert.

Undersøkelsen, som benyttet Pharma Nords Bio-Marin-kapsler, var ikke omfattende nok til å vurdere andre allergiformer. En oppfølgende studie som ble foretatt to år senere,  bekreftet imidlertid fiskeoljens effekt på de to allergiformene som ble undersøkt.

 

Kilder: Pharma Nords forskningsavdeling

Astma-Allergi Danmark

Furuhjelm C, Fish oil supplementation in pregnancy and
lactation may decrease the risk of infant allergy.  Acta Paediatrica
2009  Apr 27. E-pub ahead of print.

Skriv din kommentar her: