Vitaminpiller lønner seg

shutterstock_212239426Av: Marianne Palm og Bjørn Falck Madsen. Artikkelen ble publisert i magasinet sund-forskning.dk, våren 2013.
Enkelte deler av pressen elsker å henge ut vitaminer og mineraler som potensielt skadelig for kroppen. Men det er ganske enkelt bare oppspinn.

Studier verden over, som for ordens skyld lander i sund-forskning.dks postkasse daglig, vitner gang på gang om det motsatte av hva visse deler av pressen elsker å postulere.
Vi kan både forebygge og behandle sykdommer med næringsstoffer. Vel å merke hvis vi bruker sunn fornuft og lar den gå hånd i hånd med erfaringer og forskning. Det er ikke lett å være forbruker når man den ene dagen leser at vitaminpiller forebygger sykdommer og redder liv, og den neste dagen blir frarådet til å ta dem.

En gruppe forskere fra Australia har etter alt å dømme satt et foreløpig punktum i denne saken, ved å foreta en grundig gjennomgang av den eksisterende forskningen på feltet. Konklusjonen er at det ikke finnes noen sammenheng mellom forbruk av vitaminpiller og økt risiko for å bli syk eller dø. Denne meta-analysen, som er betegnelsen for den type systematisk gjennomgang, er blitt publisert i den amerikanske legeforeningens tidsskrift JAMA (Journal of The American Medical Association).

Ikke interesse for vitaminberiket mat

At vitaminberikede matvarer er en enkel måte å øke danskenes inntak av bestemte næringsstoffer, virker opplagt nok. DTU Fødevareinstitut gjennomførte til og med en undersøkelse, hvor forsøkspersonene spiste og drakk melk og brød beriket med D-vitamin i et halvt år. Og på den måten fikk hjelp til å holde D-vitaminnivået stabilt gjennom hele vinteren.

Virkeligheten er er riktignok en annen. Ifølge salgstall fra Arla og Schulstad, som fremstiller D-vitaminberiket melk og rugbrød, har ikke disse matvarene blitt en suksess hos danske forbrukere. Tilsynelatende er danskene mer skeptiske enn forbrukere i andre nordiske land som Sverige og Finland.

Alternativt kan man ta et D-vitamintilskudd. D-Pearls, som fremstilles av Pharma Nord, er et godt råd. Preparatet inneholder 38 milligram biologisk aktivt D-vitamin i en spesiell oljeblanding som øker opptageligheten av vitaminet. Én kapsel om dagen dekker behovet for D-vitamin.

Menn: reduserer risikoen din for å få kreft

Det var forresten også i JAMA at man nylig kunne lese om en undersøkelse av 15.000 amerikanske leger, som konkluderte at daglig inntak av vitamin- og mineraltilskudd kan redusere kreftrisikoen hos menn med åtte prosent.

Selvmord og sollys – finnes det en sammenheng?

Befolkningsstudier har påvist at selvmordsraten i mange land er høyest på våren når D-vitaminnåvet i kroppen er på sitt laveste. Det harmonerer godt med resultatene i en amerikansk undersøkelse av utførte selvmord, som viste at 30 prosent av kandidatene hadde et D-vitaminnivå lavere enn 20 ng/mL, hvilket er meget lavt. Hjernen er svært avhengig av D-vitamin for å kunne fungere normalt.

Kilde: PloS Med, januar 2013.

Hva er en bra multivitaminpille?

Det finnes mange forskjellige multivitaminpiller på markedet, og det kan være vanskelig å velge den riktige. Et godt utgangspunkt er å undersøke hvor bra preparatet blir tatt opp i kroppen.

Her har Multivitamin Pharma Nord fordelen at det inneholder det organiske og patenterte selengjæret SelenoPrecise – som kan dokumentere en opptagelig på nesten 90 prosent.
Preparatet inneholder også ChromoPrecise, som er en lettopptagelig krområvare. Preparatet er dessuten fremstilt med utgangspunkt i de såkalte GMP-reglene. GMP står for Good Manufacturing Practice, som er et system den farmasøytiske industrien benytter til produksjon av legemidler.

Det innebærer systematisk kontroll av råvarekvalitet, produksjonsrutiner, dokumentasjon, oppbevaring, med mer – helt ned til den minste detalje. GMP har som hensikt å sikre høyest mulig oppnåelig grad av kvalitet og sikkerhet.

D-vitamin opptas best i oljekapsler

Hvis du har bestemt deg for å ta ekstra D-vitamin, kan det være en god idé å velge et preparat som D-Pearls, ettersom det inneholder biologisk aktivt D-vitamin i olje. Forskning har vist D-vitamin opptas vesentlig bedre i en oljeblanding i forhold til etanolbasert og pulverbasert D-vitamin.

I 2010 analyserte forskere fra Emory University i USA fire undersøkelser der forskellige D-vitaminpreparater ble sammenlignet. De oppdaget at oljebasert D-vitamin hadde over fire ganger så høy opptagelighet sammenlignet med etanolbasert D-vitamin.

One thought on “Vitaminpiller lønner seg

  1. Fine data. Angiv gerne kilder med links i stedet for bare at citere.

Skriv din kommentar her: